Engedjék meg, hogy mint a Magyar Vendéglátás szakma elhivatott tisztelője, bemutassam Önöknek kedves kollegáimat, akik az ország egyes régióiban a szakma jeles képviselőjeként tevékenykednek.
Tisztelettel: Gombás András vendéglős
Kunszentmiklós
Kortárs Gasztronómiai és Kulturális Egyesület
Tel.:+36-70-394-8771
Debrecen
Barabás Étterem
Tel.:+36-52-502-220
Békés
Békési Pálinka Zrt.
Tel.:+36-70-946-8386
Siófok
Belo Büfé & Restaurant
Tel.:+36-30-560-6833
Zalaegerszeg
Páterdombi Szakképző Iskola
Tel.:+36-30-711-1384
Jászberény
Hotel Touring
Tel.:+36-57-412-051
Szekszárd
Bodri Pincészet és Borház Étterem
Tel.:+36-20-440-666
Rönök
Székely tanya
Tel.:+36-30-466-7046
Siófok
Hintaló Vendéglő
Tel.:+36-84-350-494
Szolnok
Magyar Gulyás és Gasztro-Turisztikai Egyesület
Tel.:+36-54-514-364
Hajdúszoboszló
Karikás Vendéglő és Panzió
Tel.:+36-52-359-240
Balatonfüred
Arany Korona Vendéglő
Tel.:+36-87-580-550
Budapest
Lizard Étterem
Tel.:+36-1-299-0702
Budapest
Hotelinfo Kft.
Tel.:+36-1-266-3741
Tata
Hotel Gottwald
Tel.:+36-34-586-114
Győr
Kreszta Restaurant
Tel.:+36-96-318-435
Pécs
Aranykacsa Étterem
Tel.:+36-72-518-860
Tállya
Hollókői Mihály Családi Pincészete
Tel.:+36-47-398-279
Budapest
Apetito Restaurant
Tel.:+36-1-488-7416
Baja
Véndió Vendéglő
Tel.:+36-79-424-709
Budapest
St. George Residence
Tel.:+36-1-393-5700
Tatabánya
Gasztrometál Zrt.
Tel.:+36-70-320-2630
Baktalórántháza
Fenyves Csárda
Tel.:+36-42-550-011
Bér
Andezit Fogadó
Tel.:+36-32-486-020
Sopron
Tercia Restaurant
Tel.:+36-99-334-290
Kisújszállás
Illéssy Sándor Szakközép- és Szakiskola
Tel.:+36-59-321-329
Nagykőrös
Cifra Csárda
Tel.:+36-53-351-212
Badacsonytomaj
Borbarátok Vendéglő
Tel.:+36-87-471 000
Szolnok
Nádas Étterem
Tel.:+36-56-421-242
Poroszló
Öreg Pákász Étterem
Tel.:+36-36-353-983
Győr
Pető Panzió
Tel.:+36-96-313-412
Hajdúszoboszló
Kemencés Panzió és Csárda
Tel.:+36-52-362-221
Soltvadkert
Anna Vendéglő és Panzió
Tel.:+36-78-480-655
Budapest
Haxen Király Étterem
Tel.:+36-1-351-6793
Babarcszőlős
Ruppert Szőlőbirtok és Pincészet
Noszlop
Lucullus Fogadó
Tel.:+36-88-505-830
Szarvas
Halászcsárda Szarvas
Tel.:+36-66-313-417
Budapest
Gastroszolg Könyvelőiroda
Tel.:+36-1-349-6092
Budapest
Tisch Rendezvény
Tel.:+36-30-243-1097
Békéscsaba
egyéni vállalkozó
Tel.:+36-20-969-1437
Mogyoród
Csíkvölgyi Pipa Csárda
Tel.:+36-28-540-386
Fax.:+36-28-540-385
Budapest
Gombás Étterem
Tel.: +36-1-291-1789
A térképen levő településekre kattintva bővebb információt kaphat!
Köszöntjük új tagjainkat!
Florovits György, Budapest, Lizard Étterem
Maczó László, Bér, Andezit Fogadó.
Szabó Péter, Noszlop, Lucullus Fogadó.
Bodri István, Szekszárd, Bodri Pincészet.
Hollókői Mihály, Tállya, Hollókői Mihály Családi Pincészete.
Ruppert Ákos, Babarcszőlős, Ruppert Pincészet.
Pető István, Győr, Pető Panzió.
Csányi Sándor, Szolnok, Magyar Gulyás Gasztro-Turisztikai Egyesület.
Márta István, Kisújszállás, Illéssy Sándor Szakközép- és Szakiskola
Thurzó Béláné - adótanácsadó, adószakértő -, Budapest, Gastroszolg Könyvelőiroda
Bicsákné Farkas Anita - szakoktató, Zalaegerszeg, Páterdombi Szakképző Iskola
Beinschroth Zoltán, Békés, Békési Pálinka Zrt.
Nagy István, Badacsonytomaj, Borbarátok Vendéglő
Nagy Miklós, Badacsonytomaj, Hotel Bonvino
Gál Gábor - ügyvezető igazgató, Budapest, Hotelinfo Kft.
Asztalos István, Kunszentmiklós, Kortárs Gasztronómiai és Kulturális Egyesület, Oldalas Magazin
Tisch Gyöngyi - rendezvényszervező, Budapest, Tisch Rendezvény
Belényesi László - Belo Büfé & Restaurant, Siófok, Tömörkény utcai pavilon sor
Kelemen Áron - Véndió Vendéglő, Baja
Kende András, éttermi igazgató - St. George Residence ***** All Suite HOTEL Deluxe, Budapest
Klupács András, értékesítési munkatárs - Gasztrometál Zrt., Tatabánya
Tóth József - egyéni vállakozó, szakoktató, Békéscsaba
(frissítve: 2013.06.13)
A Magyar Vendéglátók Régiós Szövetsége a mai nappal tagtoborzásba kezd. Keresünk az ország minden régiójából olyan vendéglátóst illetve vendéglátással foglalkozó szakembert, aki szívesen tagja lenne csapatunknak.
Szövetségünk célja, hogy tagjaink felől érkező információkat, észrevételeket, javaslatokat szélesebb körben publikáljuk, szakmai és politikai szervezetek felé továbbítsuk, valamint ezen oldalon keresztül hasznos információkkal lássuk el az ide látogató érdeklődőt.
A szövetség laza szervezeti keretek között, klub szerűen kíván működni, tagdíjat nem szed tagjaitól. Évente 1-2 alkalommal tervez összejövetelt a tagok részvételével.
Tovább nem is szaporítván a szavakat, várunk mindenkit aki szívén viseli a vendéglátás sorsát!
Jelentkezés:
Gombás András
Tel: +36-30-515-4391
Kedves Gombás András!
Több szakmai szervezetnél tapasztaltuk, hogy tagjaiknak nem sikerült előfizetniük a megújult Vendéglátás magazinra.
A lapot kiadó Turizmus Kft. szövetségi partneri megállapodást kötött több szakmai szervezettel, és ennek egyik pontjaként a szövetségi tagok 50%-os kedvezménnyel (az egy évben megjelenő 10 lapszámra 4.000 Ft+5%áfa) tudnak előfizetni magazinunkra.
A könnyebb elérhetőség érdekében most küldjük azt a linket, amelyre kattintva előfizet a magazinra.
Kérjük, ne felejtse el kitölteni, hogy melyik szervezet tagjaként veszi igénybe az 50%-os kedvezményt!
Előfizetés a Vendéglátás magazinra
Amennyiben Ön már előfizetett a magazinra kérjük, vegye levelünket tárgytalannak.
Továbbra is várjuk észrevételeit, javaslatait a Vendéglátás magazinhoz.
Üdvözlettel:
marketing és értékesítési igazgató |
lapigazgató |
Tisztelt Tagtársaink és Szakmai Partnereink!
Tájékoztatjuk Önöket arról, hogy 2019. augusztus 1-jén a helyi sajtóban és az országos, szakmai lapokban közzétettük a 2019. december 7-én Dány településen tartandó XVIII. Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny versenyfelhívását és forgatókönyvét.
A rendezvény mellékelten csatolt versenyfelhívása és forgatókönyve elérhető a GKRTE honlapjának szakmai oldalán a Bor és Gasztronómia című fejezetben.
A szóban forgó dokumentum az alábbi honlapcímre klikkelve is megtekinthető:
http://www.gkrte.hu/public/magazin2.php?id=2059&kat_id=2Kérjük, amennyiben részt kívánnak venni a Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyen, úgy szándékukat legkésőbb 2019. szeptember 30-ig szíveskedjenek a versenyfelhívásban foglaltaknak megfelelő pályázati formában közzétenni, illetve a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület (GKRTE) gkrte@vnet.hu e-mail címére vagy a 2100 Gödöllő, Patak tér 7. szám alatti postacímére megküldeni.
Üdvözlettel: Bárd István, a GKRTE ügyvezető elnöke
XVII. Dr. Ketter László hagyományörző gasztronómiai verseny tudósítása, a hagyománytisztelet, a szakmaiság és az utánpótlás jegyében. Interjú Dr. Lugosi Andrea dékánnal és Sándor Dénessel a Pro Gasztronómia díj alapítójával.
Rövidesen, 2015. április 11-én megrendezésre kerül a X. Pelikán kupa Szolnokon, melyre a jelentkezési lapot és a programot oldalunkon is közzé tesszük: versenyfelhívás, kategóriák, jelentkezési lap. Reméljük , ezzel is segítjük, hogy minél többen jelenztezzenek a versenyre!
A februári kőröstetétleni böllérfesztiválon több régiós tagunk is részt vett. Személyükben a zsürit is biztosították, valamint a rendezvény alatt eszmét is cseréltek néhány, vendéglátást érintő témában. A rendezvényről készült beszámolót a képre kattintva lehet elolvasni.
Idén ünnepli 50. évfordulóját az 1964.12.31-én átadott Szabadság Szálló. Az évforduló apropóján több mint százan gyűltek össze, hogy emlékezzenek a szálló dolgozójaként eltöltött időről. A találkozón Gombás András is jelen volt, mint a szálló egykori dolgozója. Az összejövetelről készült írást a képre kattintva lehet elolvasni.
A Minőségi Borok Ételek magazin őszi számában 4 szövetségi tagunk és az MVI elnökének gondolatait ismerhetjük meg a Gundel Károly díjról, melyet idén osztottak ki első ízben. A cikk a képre kattinva olvasható.
Ezúton szeretnénk Önt tájékoztatni, hogy a Magyar Vendéglátók Ipartestületének idei Gálaestje 2014. november 29-én szombaton 19.00 órától a Budai Várban lévő Magyarság Házában (1014 Budapest, Szentháromság tér 6.) kerül megrendezésre.
Az idei esemény fő célja megegyezik a korábbi évekével. Egyrészt helyszínt és lehetőséget biztosít a szakma képviselői számára egy kötetlen és örömteli találkozásra, másrészt a jegyértékesítésből és támogatásokból nyereségként fennmaradó összeg biztosítja szervezetünk működésének finanszírozását, valamint hazai tehetséges szakácsok nemzetközi versenyeken való részvételét.
A 2014-as év Gálaestjének kiemelkedő eseménye az MVI által alapított rangos szakmai elismerés, a Gundel Károly-díj első alkalommal történő átadása. A kitüntetés díjazottjainak nevét 2014. szeptember 23-án, Gundel Károly születésének 131. évfordulóján, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón jelentette be szervezetünk. A díjazottak: Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán, dr. Draveczky Balázs (posztumusz). Az elismerés hivatalos és ünnepélyes díjátadója az MVI gálaestjén lesz.
A kapcsolatteremtés és kapcsolatápolás, a beszélgetések öröme mellé az ország neves konyhafőnökei közösen készítik el a Gálaest szakmailag is színvonalasnak tartott 6 fogásból és éjféli büféből álló menüsorát. Az erre az alkalomra felkért 10 séf örömmel vállalta a közös munkát és a hozzáértő, szakmai közönség előtti megmérettetést.
Az est műsorvezető házigazdái: Borbás Mária és Lázár Chef lesznek.
Az est programját és menüsorát az alábbi linkre kattintva olvashatja részletesebben:
Részvételi szándékát a mellékelt jegyigénylő kitöltésével és az info@mvi.hu e-mail címre történő visszaküldésével teheti meg!
MVI Tagoknak a Gálaest belépő ára: 17.000 Ft. Egy tagsággal összesen 4 db kedvezményes jegy vásárolható.
Nem MVI tagoknak a Gálaest belépőjének ára: 20.000 Ft.
Szeretnénk megkérni mindenkit az esemény hirdetésére saját környezetükön belül és várjuk segítségüket a bál hírének eljuttatásában minél szélesebb körben.
Ha további kérdés merülne fel, kérem keressenek!
Tisztelettel:
Bíró Bernadett
szakmai titkár
Magyar Vendéglátók Ipartestülete
Tel.: 06-20-500-6577
E-mail: info@mvi.hu
Szövetségünk a napokban meghívót kapott Magyar Kereskedelmi és Iparkamarától 2014.10.21-én tartandó szakmai egyeztetésre, szakképzés és mesterképzés témakörben. Szövetségünk megtiszteltetésnek veszi, hogy névre szóló meghívót kapott ezen eseményre, ezzel elismerve szövetségünk munkáját.
Köszönjük!
Szövetségünk immár évek óta támogatja és hírt ad a Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyről. Nem tesszük ezt most sem másképp:
a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület (GKRTE) és a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi-, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara (BGF-KVIK) 2014. december 10-én (szerdán) Budapesten, a BGF-KVIK Oktató Kabinetjében (Budapest, V. kerület Alkotmány u. 9-11. szám alatt) szervezi meg a "Dr. Ketter László Gasztronómiai Versenyt.
A versenyről minden információ az alábbi linken olvasható: GKRTE honlap.
A Minőségi Borok Ételek magazin legfrissebb számában Gombás András, szövetségünk alapítója osztja meg gondolatait Gundel Károly örökségéről, valamint az Ő nevét viselő díjról, melyet idén osztanak ki első ízben. Az írás 2014.08.30-án jelent meg. A cikk a képre kattinva olvasható.
Szövetségünk képviseletében Gombás András vett részt a Tokaji Borbarátnők Társasága és a Demetervin Pincészet meghívására a Mádi Furmint Ünnepen, 2014. 09.05.-én, ahol Pulszky Ferencre születésének 200. évfordulójára emléktáblát állítottak és kiállítást rendeztek a Magyar Nemzeti Múzeum fotóanyagából. Az emléktáblát Csorba László a Magyar Nemzeti Múzeum Főigazgatója avatta fel.
Az új kormány megalakulása után is a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyeli a turisztikai ágazatot, azonban az eddigi felelős vezető, Komoróczki István nem szerepel az új NGM-államtitkárok között.
Hét új államtitkár kezdte meg munkáját az új kormány megalakulásával a Nemzetgazdasági Minisztériumban, azonban hogy közülük ki felügyeli a turizmus ágazatot, azt még nem lehet tudni. Az biztos viszont, hogy az új NGM-államtitkárok közül hiányzik Komoróczki István, aki tervezéskoordinációért felelős államtitkárként felügyelte más területek mellett a turizmust 2013. novembere óta. Az NGM tervezéskkordinácós államtitkári posztja tavaly márciustól novemberig betöltetlen volt, miután Csizmadia Norbert a Magyar Nemzeti Bank költségvetési koordinációért felelős ügyvezető igazgatója lett. Korábban Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkár felügyelte a turisztikai ágazatot a minisztériumban.
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) olyan erős és versenyképes gazdaságot igyekszik építeni Magyarországon, amely mindenki számára sikert és lehetőséget teremt - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen bemutatta a tárca államtitkárait. Varga Mihály hangsúlyozta: a magyar gazdaság előtt kitárultak a lehetőségek, és - a négy évvel ezelőtti állapottal ellentétben - a gazdaságpolitikának nem a válságkezelés, vagy az azonnali csődhelyzet elhárítása az alapvető célja.
Kiemelte az újraiparosítási politika kidolgozását és végrehajtását annak érdekében, hogy Magyarország legyen a régió egyik legversenyképesebb országa, és növekedési központtá váljon. Varga Mihály elmondta: a vállalkozásokat tevékenységük bővítésére és egyre gyorsuló innovációra ösztönzik majd, miközben törekednek az európai uniós források hatékony felhasználására, és továbbra is fegyelmezett költségvetési- és pénzügypolitikát folytatnak. Hozzátette, hogy a következő években is 3 százalék alatti hiányt terveznek, emellett az államháztartási kiadásokat és bevételeket is úgy határozzák meg, hogy azok minél inkább támogassák a gazdaság növekedését és a foglalkoztatás bővülését.
Az államadósságról szólva elmondta, hogy miután sikerült megállítani az adósság növekedését, a jövőben az adósság és a devizaadósság arányának csökkentése a cél.
Varga Mihály az adórendszerrel kapcsolatban jelezte azt is, hogy az utóbbi 4 évben végrehajtott adóváltozások fennmaradnak, sőt "költségvetési mozgástér figyelembe vételével az adók kedvező irányba módosulhatnak", amellett továbbra is cél a munkát terhelő adók csökkentése, a gyermeknevelés kiemelt támogatása.
Hozzáfűzte, hogy a Munkahelyvédelmi akciótervet folytatni kívánják, és a fogyasztási típusú adók szinten tartásával is számolnak. A miniszter az új iparstratégiával kapcsolatban elmondta: a kormány elsődleges célja az ipari termelés fokozása, hiszen ez adja Magyarország gazdasági teljesítményének 23 százalékát. A kormány a nagy növekedési potenciállal rendelkező ágazatokat, valamint az ország szempontjából fontos területeket, így például a turizmust, az élelmiszeripart, a logisztikát támogatja majd. Az újraiparosítás középpontjában a kiemelkedően teljesítő iparágak, a járműipar, az elektronikai ipar, a logisztika támogatása áll, és célzottan segítik majd a feltörekvő iparágakat is, kiemelt figyelemmel az egészségiparra - ismertette Varga Mihály.
Mint mondta, ezekhez a célokhoz vállalkozásfejlesztési programok is társulnak majd, és a 2014-2020-as időszakban a Magyarország rendelkezésére álló európai uniós források 60 százalékát gazdaságfejlesztési célokra fordítják majd, és kiemelt szerepet kap a gazdasági szereplők verseny- és exportképességének javítása, a foglalkoztatottság és a mikrohitelezés bővítése, valamint a gazdasági növekedést elősegítő helyi és térségi fejlesztések megvalósítása.
Varga Mihály elmondta: folytatni fogják az adminisztrációs terhek csökkentését is, ezzel kedvezőbb helyzetbe hozva a magyarországi kis- és közepes vállalkozásokat.
Tőkeerős, döntően hazai irányítás alatt álló, szigorúan szabályozott bankrendszert szeretnének kialakítani Magyarországon, és tartósan rendezni szeretnék a devizaadósok problémáját - fejtette ki, hozzátéve, hogy "reményeink szerint a Kúria döntése után erre hamarosan sor kerülhet". Varga Mihály a sajtótájékoztatón bemutatta az NGM hét államtitkárát.
A pénzügyekért felelős államtitkári poszton Orbán Gábor, a munkaerőpiaci és képzési államtitkári poszton pedig Czomba Sándor marad, és nincs változás a közigazgatási államtitkári poszton sem: Gondos Judit marad az államtitkárság vezetője.
Tállai András, a Belügyminisztérium volt önkormányzati államtitkára lesz a parlamenti államtitkár, Banai Péter Benő pedig az államháztartásért felelős államtitkárságot irányítja a jövőben. A belgazdaságért felelős államtitkárságot Glattfelder Béla vezeti, aki eddig európai parlamenti képviselő volt. Az uniós források felhasználásáért felelős államtitkári posztot Rákossy Balázs, a nemzetgazdasági miniszter volt kabinetfőnöke tölti be.
Gondos Judit közigazgatási államtitkár kiemelte, hogy munkája során a minisztérium működéséhez és a célok megvalósításához szükséges feltételeket biztosítja majd, és összehangolja az államtitkárok munkáját.
Tállai András hangsúlyozta, hogy parlamenti államtitkári teendői mellett költségvetési, illetve adózási kérdésekkel is foglalkozni szeretne.
Banai Péter Benő, aki az államháztartásért felelős államtitkár lesz, elmondta: elsődleges feladata a stabil államháztartás és a 3 százalék alatti hiánycél megtartása, és a hiánycélt csökkenő pályán kell tartani a következő években annak érekében, hogy az államadósság tovább csökkenjen.
Orbán Gábor adó- és pénzügyekért felelős államtitkárként a kialakított adórendszer finomhangolását végzi majd, az átalakulóban lévő pénzügyi szektorban egy stabil és tőkeerős, többségi magyar tulajdonú bankrendszer építését segíti majd.
Czomba Sándor a munkaerőpiaci és képzési államtitkárként a szakképzési ügyekért is felel majd, és célja, hogy a foglalkoztatottak száma tartósan 4 millió felett maradjon, a munkanélküliségi ráta pedig 4 százalék alá csökkenjen.
Rákossy Balázs az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkárságot vezeti majd, és szeretne egy olyan átlátható, költséghatékony rendszert kialakítani, amely a pénzeket a megfelelő időben és helyre juttatja el. Glattfelder Béla külföldi elfoglaltsága miatt nem volt jelen.
Az államtitkárokat június 15-ével nevezték ki, kivéve Glattfeldert, akit csak brüsszeli hazatérését követően július másodikától iktatnak be - tudtuk meg.
Hogy a hét újonnan kinevezett államtitkár közül melyikükhöz tartozik majd a turizmus, az még nem derült ki, vélhetően vagy Rákosi Balázs vagy Glattfelder Bélához felügyeli majd az ágazatot.
Megint egy új, egyeztetés nélkül hozott, átgondolatlan és általánosító jogszabály sújtja a hazai vendéglátósokat - ám ezúttal nem az adókat vagy éppen a higiéniát érintő, elemeiben sokszor el is fogadható intézkedésről van szó, hanem egy többé-kevésbé értelmetlen, bürokratikus képtelenségről.
Minden egyes vendéglátóhelynek ki kell tennie egy egységesített, stílustalan, kresz táblára emlékeztető jelzést, amely szinte képen vágja a vendéget: eszedbe se jusson dohányozni itt! És ez vonatkozik a Michelin-csillagos és a szállodai étteremre ugyanúgy, mint a sarki Zöld Békára.
Ha eltekintenénk a tábla külsejétől - sajnos nem lehet -, panaszunk akkor is van elég! Eddig is sokat tettünk a dohányzási tilalom betartása érdekében, most vajon miért bélyegzik meg az elegáns, sok munkával és költséggel kialakított vendéglátóhelyeket is, ahol még a nikotinfüggők sem veszik elő gyakran a cigarettájukat? Néhány ügyeskedő kiszűrésére hivatkozva miért büntetik az egész szakmát?
Bár a szakmai szervezeteket a bevezetése előtt sem kérdezték meg, a Magyar Vendéglátósok Ipartestülete kezdettől támogatta a nemdohányzók védelméről szóló törvényt. Az érzéketlen, kompromisszumok nélkül mindent letaroló módszereket viszont nem! Ennek hozadéka az Európában elfogadott köztes megoldások elvetése ugyanúgy, mint az így kialakuló extrém helyzetek sora. Ma például nem egy luxusszálloda sok pénzt nálunk hagyó vendége kénytelen télen is félreeső balkonokon hódolni dohányzási szenvedélyének.
A turisztika, a vendéglátás stratégiai ágazat. Használjuk ki ennek gazdasági és országimázs-növelő erejét! Vannak lehetőségeink, de a felesleges szigor, a hivatali túlkapások csak elijesztik a vendéget.
Most sem kérdeztek bennünket, de fontosnak tartjuk mindenki tudtára adni: az Ipartestület tagjainak nevében tiltakozunk a dohányzástiltó ízlésromboló tábla ellen, és kérjük az illetékeseket, ne kényszerítsék ránk üzleteink elcsúfítását, és vonják vissza a rendeletet!
Javasoljuk, hogy a dohányzás tiltására vonatkozó kiírás formája, színe és nagysága ne kötelező előírás, csak ajánlás legyen a felnőttnek tekinthető vendéglátós felé!
Kovács László
Magyar Vendéglátók Ipartestülete
Elnök
Örömmel értesültünk arról, hogy ez év februárjában Pető István tagunk kapta Az év gasztronómusa kitüntetést. Gratulálunk!
Különösen örömteli, hogy olyan szakember kapta ezt a címet, aki szövetségünk életében is igen aktív szerepet vállal.
Elég csak a fegyverneki Diák Gulyás Fesztiválra gondolni, ahol mint a zsüri elnöke vett részt és értékes tanácsaival a jövő lehetséges gasztronómiai szakembereinek is adhatott tanácsot.
A kitüntetés kapcsán a Chef &Pincér szaklap weboldalán olvashatunk róla.
Mint ahogyan hírt adtunk róla, november végén nagy sikerrel került megrendezésre a dr. Ketter László hagyományörző gasztronómiai verseny. A rendezvényen több régiós tagunk is részt vett: Vörös István Attila, Károvits Tamás, Gál Gábor és Gombás András. A rendzvény apropóján született cikket a Minőségi Borok Ételek magazinban olvashatjuk.
Átlapozva az év sajtó termését, három cikket szeretnénk megosztani a tavaszi-nyári időszakból, melyből kettő tagjainkról szól, név szerint Mászáros Istvánról és Gombás Andrásról, egy pedig Károvits Tamás gondolatait tárja elénk. A cikkek a képekre kattintva olvashatók.
Idén tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre 2013.december 11.-én Mogyoródon a GKRTE szervezésében a dr. Ketter László hagyományőrző gasztronómiai verseny.
A verseny zsürijében szövetségünk is képviselteti magát Gombás András alapító személyében.
Részletes program és versenyfelhívás ide kattintva olvasható.
Azok a régi szép idők...
Amikor a vendéglátósokat képviselő ipartestület elnöke és egy vendéglős arra szövetkeztek, hogy a magyar gasztronómiát külföldön népszerűsítsék. Mindezt tették Berlinben, a Magyar Hetek rendezvény sorozat részeként 2000-ben.
Forrás: Magyarország Hírmondó, a Magyar Turizmus Rt. kiadványa.
A KKVHÁZ kezdeményezte a SZÉP Kártya és a Magyar Turizmus Kártya "házasságát".
A kezdeményezésről a KKVHÁZ oldalán olvashatunk bővebben.
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete november 30-án nagyszabású nyilvános gálavacsorával tiszteleg Gundel Károly munkássága előtt, amelyet a közelmúlt és a jelen 5-5 meghatározó séfje készít el.
Az eseménynek a mezőkövesdi Belneo HotelZsóri **** Wellness Szálloda ad otthont.
Részletes ismertetőt az eseményről itt olvashat, a menüsort itt tekintheti meg, részvételi szándékát pedig a jegy igénylő kitöltésével jelezheti.
Tizenkilencedik alkalommal kerül megrendezésre 7.5 és 7.7 között Jászdózsán a Dósai napok. A rendezvény keretein belül került megrendezésre az V. Jászsági népi ételek főzőverseny Bollók Feri emlékére.
A Magyar Vendéglátók Régiós Szövetségének részéről a zsüri elnöke Gombás András lesz . A rendezvény programja a képre kattintva tekinthető meg. A szervezők mindenkit szerettel várnak!
Szövetségünkhöz érkezett csatalkozási kérelmet szeretnénk közzé tenni, melyet a Magyar Crohn-Colitises Betegek Közhasznú Egyesülete juttatott el hozzánk. Kérjük tagjainkat, hogy a linkben szereplő felhívást legyenek szívesek elolvasni és ha lehetséges csatlakozzanak a kezdeményezéshez! Köszönjük!
A Minőségi Borok Ételek magazin hasábjain Gombás András, szövetségünk alapítója osztja meg gondolatait a vendéglátás helyzetéről és az ebből következő lehetséges megoldásokról. A cikk a képre kattinva olvasható.
A vendéglátást főtevékenységként végző cégek összesítve évről évre tetemes mínuszt termelnek, ugyanakkor a tíz legnagyobb árbevételű cég mindegyike nyereséget ért el 2011-ben. A bedőlési arányt nézve az ágazat a legrosszabbak közé sorolható a Bisnode üzleti információ szolgáltató cég csütörtökön ismertetett elemzése szerint.
A válság elmélyülése előtt, 2008-ban a vendéglátással foglalkozó cégek összesített bevétele 344 milliárd forint volt, 2011-ben pedig már közel 500 milliárd forint folyt be a kasszájukba. Mivel a beszámolót leadó cégek száma ebben az időszakban változott, 11,8 és 13,2 ezer között mozgott, ezért a cég szerint az összesített árbevételnél a teljesítményükről jobb képet ad az egy cégre vetített árbevétel alakulása. Ez 2008-ban 29,1 millió forintot tett ki, egy évvel később 36,3 millióra emelkedett, majd 2010-ben 32,2 millióra apadt, 2011-ben pedig ismét nőtt, 37,7 millió forintra.
A forgalommal ellentétben kiábrándító képet fest az ágazatról a jövedelmezőség alakulása, a nyereségadatokat közlő cégek összesített adózás előtti eredménye ugyanis hosszú évek óta mínuszban van. A Bisnode által vizsgált cégek teljes vesztesége 2011-ben 13,9 milliárd forintra rúgott, az egy cégre vetített átlagos veszteség pedig 1 millió forint fölött volt.
A tíz legnagyobb - 2011-ben összesen 76 milliárd forintos árbevételről számot adó vendéglátós cég - ugyanakkor nyereséges volt 2011-ben, összesen közel 3 milliárd forint volt a bruttó profitjuk. Ez egyben azt is jelenti, hogy az egy cégre vetített veszteség még nagyobb összeget tesz ki, ha kivesszük a tíz legnagyobb társaság nyereségadatait - áll az elemzésben.
Keleti József, a Bisnode-csoport ügyvezető igazgatója szerint a cégek fizetési magatartása is a szektor nehéz helyzetét látszanak erősíteni. Az átlagos fizetési határidő 2010 és 2012 között 16 napról 13 napra csökkent, ami arra utal, hogy a megrendelők minél előbb szeretnének hozzájutni a pénzükhöz. A vendéglátós cégek fizetési késedelme azonban évről évre nőtt: 2010-ben még 25 nap volt, 2012-ben pedig már 30 az átlagos fizetési késedelem. Biztató ugyanakkor, hogy a határidőben fizetett számlák aránya a 2010-es 54 százalékról 2012-re 58 százalékra emelkedett.
A vendéglátás alacsony jövedelmezőségére enged következtetni a felszámolások száma is: míg 2008-ban 520 cég ellen indult felszámolási eljárás, addig 2012-re ez a szám 1454-re emelkedett. A csőd- és felszámolási eljárások cégszámhoz viszonyított hányadosából számolt bedőlési mutató a válság elmélyülése előtt 3 százalék alatt volt, 2009 már majdnem 4 százalékra nőtt, tavaly pedig már 6 százalék közelében járt. Utóbbi eredménnyel a vendéglátóipar a legcsődveszélyesebb ágazatok közé tartozott Magyarországon.
A Bisnode közleményében hangsúlyozza, hogy csak a rendelkezésére álló adatok alapján állította össze kimutatását, és abban csak azok a vállalatok szerepelnek, amelyek főtevékenységként a vendéglátást tüntették fel beszámolóikban.
Az alábbi pályázatok kidolgozását vállaljuk:
Megnevezés | Támogatás mértéke | Támogatás maximális összege |
Munkahelymegőrzéshez kapcsolódó bér- és járuléktámogatás* |
25-90 % | 12 hónap * 146 e Ft/ hó / meglévo alkalmazott |
Vidéki mikrovállalkozások fejlesztése 5000 fő alatti és alacsony népsűrűségű településeken gépbeszerzéshez és ingatlanfejlesztéshez kapcsolódóan* | 60-65 % | 20 m Ft |
25 év alatti pályakezdők foglalkoztatásának támogatása bér- és járulékköltségek formájában | 100 % | 6 hónap * 146 e Ft |
Újonnan alakuló gazdasági társaság (szociális szövetkezet) működési támogatása | 100 % | 10 - 15 m Ft |
Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása ** | 90 % | 6 m Ft |
K+F projektetek támogatása az agrár- és élelmiszeriparban | 45-100 % | 40 - 1.500 m Ft |
Megújuló energiahordozó-felhasználás növelése Budapesten és Pest-megyében | 30-100 % | 30 m Ft - 150 m Ft |
* A pályázatok nem minden településről nyújthatóak be!
** Budapestről és Pest-megyébol pályázat nem nyújtható be!
Érdeklődését kérjük jelezze telefonon vagy e-mailben!
Vegye igénybe díjmentes konzultációs és előminosítő szolgáltatásunkat, hogy projektje a legjobb eséllyel indulhasson a kiválasztott pályázaton!
Fejes Katalin
pályázati szakértő
EU Pályázati Iroda
1063 Budapest, Szinyei Merse u. 13.
1062 Budapest, Andrássy út 126.
Tel: +36 1 302 0101
Mobil: +36 30 9874 366
Június 8-9-én, a Borvidékek Hétvégéjén megtelik a Monori Pincefalu a hazai és a környékbeli országok borvidékeinek borászaival, ételeiket bemutató éttermekkel, zenészekkel, táncosokkal, amatőr színjátszókkal, kézművesekkel.
Az immár hagyományosan megrendezésre kerülő eseményen több kisszínpadon zajlanak a műsorok, a főtérről kisvonat szállítja a endégeket a hegyre és onnan vissza. A megnyitó ünnepséget a pincefalu Szent Orbán terén tartják.
A rendezvényhez kapcsolódóan a Monor Környéki Strázsa Borrend idén első alkalommal meghirdeti a Családi Borok Versenyét, amelynek eredményét a Borvidékek Hétvégéjén hirdetik ki.
Károvits Tamás: Újragondolni!
"Olyan íz, dísz és mártás kavalkáddal találkozunk, hogy úgy érzi az ember ebéd után, hogy egy koktélt evett. "Felturbóztuk a gulyást a zsűri ízlésének megfelelően!" Mondták a világversenyre elkészített levesről. Vajon milyen lehetett az? Vajon, ha ezt az ételt ismeri meg a világ gulyásként ami a "zsüri ízlésének" megfelelő akkor az jó nekünk?"
Először volt a Nouvelle cuisin, ahol háromszögben kaptuk a galuskát a pörkölthöz és sajtónk akkor is rögtön áradozott. Mivel azonban a franciák észbekaptak és visszatértek a région de cuisine-hez jött a csúcsgasztronómia most meg mindent újragondolunk, olvasom egyre több reklám cikkben, nyilatkozatban míg Bécsben sorbaálltak a húsvéti ünnepek alatt is a bécsiszeletért. De vannak már olyan éttermek is amelyek így hirdetik magukat! Közben jövedelmezőségi problémák miatt düledezik a világban a csúcsgasztronómia meséje hiszen "Svájc turizmusában idén nyáron az "Élő hagyományok" a súlyponti téma, s éttermi kínálatuk a regionális specialitásokra épül."
Ennek a dolognak egyik része, hogy a hibás divat sok szakmabelit megzavar. A turisták pedig végképp nem ismerik fel majd a karakteres magyar konyhát hiszen igen ritkán jutottak hozzá az elmúlt hatvan évben.! Ahogy az elmúlt 22-ben sem tettünk semmit azért,hogy megismerje a világ! Ezzel az egyik legfőbb vonzerőnket és az arculatunk markáns részét vesztettük el. 10 évvel ezelőtt még "szakértő" irányításunk azt képviselte, hogy a gasztronómia nem vonzerő! Hiába javasoltuk, hogy főiskolásaink nyári gyakorlatukon járják a tájegységeket és gyűjtsék be a hagyományos és még meglévő eredeti recepteket. A régiók kiadványai ismertessék a tájegységek kiemelkedő ételeit, italait, ásványvizeit egészségre kifejtett hatásaikkal együtt! Ahogy belépünk egy megyébe nagy táblákon hirdessük ezeket! A külföldi folyamatos bemutatkozásokról nem is beszélve.
Amióta /44 éve/ a szakmában dolgozom csak a hazai konyha leszólásáról szól a történet. Rögtön Teleki Pál mondása jut eszembe: "Az idegeneknek magunkat mutassuk, ne az ő rossz kópiájukat. Az idegen is ezt keresi nálunk." A fent említett kreatív embereink vajon miért nem találnak ki új ételeket, miért a jól bevált, de leszólt magyar konyhát - ami "nehéz, zsíros, piros" stb, és véleményük szerint nem is létező, mert mindent átvettünk - gondolják újra!
Az átvétellel kapcsolatban olvashatjuk: Figyeljük és jól jegyezzük meg amit John Paget angol utazó ír a reformkorban a magyar konyháról. Szavai ma is tanulságul szolgálnak, azokat ma is írhatta volna: "Akárcsak mi odahaza, a magyarok is a rossz külhoni divatot követik, s elhanyagolják atyáik pompás, egészséges ételeit."
Bonfíni 1495 '':Szokásuk a magyaroknak, hogy négyszögletes asztal mellé ülnek le enni és minden ételt mártásban tálalnak. A mártások váltakoznak az ételek szerint.''
Rhodiginus nevű professzor, aki 1516-ban írta a következőket a magyar konyháról: "Bámulatos ennek a népnek a fényűzése az étkezésben, bámulatos az ötletessége is a fűszerek alkalmazásában. A legelőkelőbbek és legalacsonyabb sorsúak, csakúgy, mint a középrendűek, valósággal szellemesen űzik a szakácsművészetet. Szeretnek is evvel a közmondással élni: Pannónián kívül nincs élet, vagy ha van is, nem olyan az élet (Extra Pannoniam non est vita, aut si sit, non tamen esse ita)."
Visszatérve a jelenbe vallja Paul Bocuse a szakácslegenda: "A főzésben egyszerűnek kell lenni, holott ez a legnehezebb dolog". A mostanában megjelenő ételminták ezt tükrözik ? Olyan íz, dísz és mártás kavalkáddal találkozunk, hogy úgy érzi az ember ebéd után, hogy egy koktélt evett. "Felturbóztuk a gulyást a zsűri ízlésének megfelelően!" Mondták a világversenyre elkészített levesről. Vajon milyen lehetett az? Vajon, ha ezt az ételt ismeri meg a világ gulyásként ami a "zsüri ízlésének" megfelelő akkor az jó nekünk? Természetesen nem arról van szó, hogy a kreatív, szorgalmas, újat alkotó, versenyeken hírnevet szerző embereket nem kellene megbecsülnünk! Egyértelmű, hogy eredményeik mindenképp gratulációt érdemelnek.
Egy dolgot azonban végre meg kellene értenünk: egy márkát felépíteni igen nehéz hosszú és keserves munka. Hallott valaki olyat, hogy az angolok a Fish and chips-et újragondolják? Nem. Ünneplik a 150 éves évfordulóját. Olvassuk csak egy angol üzletember szavait dél franciaországi kis, családi éttermekkel kapcsolatban:
"Ezeket az éttermeket az önbizalom légköre lengi körül. Ez persze a három-négy évtizedes gyakorlatból adódik. Pontosan tudják mi az amit ők csinálnak a legjobban és azt főzik, nem törődve a divathóbort megszállottaival. Menüiket csak kissé változtatják, a szezonnak megfelelően. Tavasszal aszparáguszt adnak, ősszel vad-gombákat és szarvasgombát télen. Ami a többit illeti, a sertésborda, a terrin-ek, a bárány, a kacsasült, a csőben sült burgonya és ház sütemény specialitása ill. a cremes brulées, az marad a menün. Minek is változtassanak rajta. Ezek a klasszikusok, amik már generációkat tettek boldoggá."
Állandóan ugyanazokat az embereket halljuk nyilatkozni szóban és írásban a hazai gasztronómiáról és amikor találkozunk egy eredeti Gulyással és egyéb nagyszerű ételekkel étteremben,vidéken,vagy egy vásárban akkor érzékeljük igazán miről maradunk le. Ehhez hozzájárul a gyorséttermi hálózatok embereket az egészséges táplálkozásról való leszoktatásának káros, kultúránktól idegen tevékenysége. Azokról az éttermekről akik évtizedek óta készítik tisztességgel és kiváló minőségben fogyasztható és elérhető árú ételeiket nem hallunk és olvasunk soha. Őket senki sem akarja divatba hozni nehogy megtanuljon ifjúságunk asztalnál késsel villával enni. Jobb a zacskóból és kézből való evés kultúrálatlansága! Különben is divat minden területen az évszázados, évtizedes felhalmozódott szakmai tudást lebecsülni, elvetni, leszólni a még semmit nem alkotók részéről! Micsoda pazarlás ez! Vannak ugye a "csúcs éttermek" ugyanakkor a mindennapi éttermi, szállodai étkezés színvonala- couvert tányér hiánya, hipi-hupi kezelhetetlen szervíz, túlnagy adagok, személyzet primitív nem ételkiszolgálást jelző öltözete stb.- igencsak sok kívánnivalót hagynak maguk után. Az éttermi munka minősége egyértelműen magasan jobb volt évtizedekkel ezelőtt, mint most! A verseny - így amit annyira dicsértek- színvonaltalanságot, hozzánemértők hadát eredményezte és egyre csökkenő életszínvonalat! Nagy tévedés, hogy a megélhetésünket a befektetők fogják valaha is megoldani a hazai vendéglátás megerősödése hiányában. Lásd elmúlt 22 év gazdasági eredményei!
Sokszor leírtam már:
Nemzeti gasztronómiai stratégiát kell készíteni!
Márkákat kell teremteni és megismertetni a világgal!
Mit értünk nemzeti gasztronómiai stratégián?
- tájegységekre bontott gasztronómiai térkép kidolgozása, ennek megismertetése itthon és külföldön
- megteremteni a mezőgazdaság és gasztronómia nélkülözhetetlen kapcsolatát (hiszen ennek termékei szülik a gasztronómia jellegzetességeit)
- elsősorban itthon megismertetni a magyar konyhát, bort, pálinkát,ásványvizeinket és visszahelyezni becsületébe (oktatás tájékoztatás szakmán belül és a fogyasztók esetében is.)
- szakmai érdekvédelmi szervezeteket hatósági jogokkal ellátni és pontos cél feladatokat kitűzni számukra. (pl. nemzeti csapat folyamatos tréningje, működése, programja, ennek anyagi szükséglete, rendszeres bemutatkozása, itthon és külföldön, felkészülése, hazai vendéglők bemutatkozása külföldön, stb)
- meghatározni mit, hogy és ki mutathat be magyar gasztronómia címen itthon és külföldön egyaránt. Távlati tervek kidolgozása, hisz ez a stratégia.
Itt az ideje nem csak egyszeri kiállításokban gondolkozni, hanem a mindennapok minőségének megteremtését kell elősegíteni elsősorban oktatással, szakértő irányítással, ellenőrzéssel, szakmai párbeszéddel, felelősségrevonással! A szakmai presztizs kör reklámozásán túlmenően valódi kérdésekkel és problémákkal is kellene foglalkozni!
ÚJRAGONDOLNI elsősorban azt kell, hogy mindaddig, míg ágazatunknak nem lesz önálló irányítása tapasztalt, koncepciózus, jól képzett szakemberekből és az említett stratégia határidőkkel, felelősökkel nem készül el a "Hivatásos Érdekegyeztetés Törvényével" és Turizmustörvénnyel együtt - amikre 22 éve várunk- addig tervszerű és eredményes turisztikai és vendéglátós munkáról nem beszélhetünk, hiszen az alapok teljesen hiányoznak.
Károvits Tamás 2013-04-02
Tudja-e Ön, hogy hány kézmosónak kell lennie a konyháján?
Tudja-e Ön, hogy hal előkészítő nélkül bevihet-e halat az üzletébe?
Tudja-e Ön, hogy kitelepülésnél résmentes vagy pormentes padozat szükséges?
Tudja-e Ön, hogy egy büfében kell-e külön felvágottas és külön tejtermékes hűtő?
A válasz: NEM. Csak külön hűtőtér szükséges, amely lehet egy-egy zárt doboz is.
Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatja meg a választ az élelmiszerbiztonsági szakemberektől.
A részvételt mindenkinek javasoljuk, aki nem akarja működését felesleges büntetésekkel nehezíteni.
Legyen tisztában vele mit kell és szabad megtennie.
Jöjjön el most, hogy ne stresszeljen amikor meglát egy NÉBIH ellenőrt.
A részvétel ingyenes!!
Helyszínek:
|
2013. március 11. |
|
2013. március 21. |
|
2013. április 4. |
|
2013. április 18. |
|
2013. április 25. |
|
2013. május 16. |
Jelentkezni a NÉBIH honlapján vagy az MVI Titkárságán (info@mvi.hu) keresztül lehet, pontos helyszín megjelölésével, a www.nebih.gov.hu címen.
Bővebb tájékoztatás az alábbi linkre kattintva érhető el:
www.nebih.gov.hu
A Magyar Közlöny február 13.-i számában megjelent a NAV-hoz bekötendő pénztárgépek bevezetésének új ütemezése.
A Kormány 1059/2013. (II. 13.) Korm. határozata
a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal online adatkapcsolatra képes pénztárgépek bevezetésének
ütemezésérol
A Kormány
1. felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 260. §
(1) bekezdés c) és e)-h) pontjában foglalt felhatalmazás alapján jogalkotási hatáskörébe tartozó rendeletben a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (a továbbiakban: NAV) online adatkapcsolatra képes pénztárgépek (a továbbiakban: új pénztárgépek) bevezetésének ütemezését az alábbiak szerint állapítsa meg:
a) az új pénztárgépekre való átállás idopontja: 2013. május 1.,
b) az elektronikus naplóval nem rendelkezo hagyományos pénztárgépek 2013. június 30-ig való használatát az állami adóhatóság nem szankcionálja,
c) az elektronikus naplóval rendelkezo hagyományos pénztárgépek 2013. december 31-ig való használatát az állami
adóhatóság nem szankcionálja,
d) 2013. július 1-tol az elektronikus naplóval rendelkezo hagyományos pénztárgépek üzemeltetoi elektronikus úton,
havonta kötelesek adatot szolgáltatni a pénztárgéppel kibocsátott nyugták, egyszerusített számlák adatairól;
Felelos: nemzetgazdasági miniszter
Határido: azonnal
2. felhívja a NAV elnökét, hogy kísérje figyelemmel az új pénztárgépekre való átállás folyamatát (különösen a NAV,
a gyártók, forgalmazók, szervizek, pénztárgép üzemeltetok felkészülésére tekintettel), és a nemzetgazdasági miniszter
útján rendszeresen tájékoztassa a Kormányt a felkészülés és az átállás helyzetérol;
Felelos: NAV elnöke
Határido: folyamatos, a jelentés tekintetében eloször 2013. március 1., majd kéthetente 2014. január 15-ig
3. felhívja a NAV elnökét, hogy a NAV honlapján közleményben tegye közzé az elektronikus naplóval nem rendelkezo,
tehát legkésobb 2013. június 30-ig lecserélendo pénztárgépek engedélyszámát, típusmegnevezését.
Felelos: NAV elnöke
Határido: 2013. április 15.
Orbán Viktor s. k.,
miniszterelnök
Érthető hiszen akkor lelepleződne a véleménymonopólium hozzánemértése! Mindenhol a szokásos presztizskőr embereit reklámozzák és természetesen ők a legjobbak!
Az ünnepek közeledtével elmentünk külföldi rokonainkkal egy budapesti étterembe.
Rögtön megütötte szememet az étlapon a Magyaros Gulyás leves megnevezés. Van más ismert Gulyás mint a magyar? Eleve erről már régen le kellett volna szokni, hogy valami magyaros, mert ez azt jelenti, hogy a magyarhoz hasonló. Nekünk nem magyaros konyhánk van, hanem magyar! Étlapírásnál tehát azt kell írni inkább,hogy magyar módra, de a Gulyás az egyetlen ételünk amit a világon mindenhol ismernek.
Elég tehát annyit írni Gulyás leves. Eleve bizalom vesztő, ha pont mi magyarok írjuk,hogy csak magyaros!! Olvasott e már valaki olyat bárhol a világon, hogy bármely nép magáról azt írná németes, franciás, olaszos stb.
Minden vendég a karácsonyi ünnepkör szokásos ételeire vágyott ehelyett a séf saját kreációi szerepeltek az étlapon,mint utóbb megtudtuk. Kérdésemre javasolták, hogy van harcsapaprikásuk csuszával. Azt rendeltem. Tányéromon a csusza mellé egy piros mártásszerűbe tejfölhab és tejszínhab rózsát kaptam. A csusza tetejére pedig egy darab roston harcsa került. A teremfőnök kérdésemre azt válaszolta: miért nem újíthatunk meg egy ételt! Véleményem szerint egy tradicionális ételt nem,mert ez már nem az-az étel amit a vendég megrendelt. Tanult szakember tudja, hogy ebben az estben erre szolgál kötelező jelleggel a Harcsapaprikás konyhafőnök módra, vagy XY módra megnevezés. Ezzel hívjuk fel a vendég figyelmét a szokásostól eltérőre. Ezek után,ha nem kérdez rá nem érheti szó a ház elejét!
A jó étel kérdése egy vendéglőben igen fontos, de hozzáértő éttermi munka nélkül mit sem ér. Nálunk ez újabban teljesen elhanyagolják. A szakképzett felszolgáló helyét a betanított ételkihordó segédmunkás vette át döntően civil ruhában, farmer nadrágban és felhajtott ingujjal. Nem tudjuk, hogy egy vendég jön e asztalunkhoz,vagy a pincér. Lásd a fenti harcsapaprikás eset rendelésfelvételét.
Bécs, Prága kávéházaiban, vendéglőiben kezdenek már visszatérni a hagyományos pincér megjelenéshez. Prágában még a külföldi konyhát vivő éttermekben is van a tradicionális cseh konyha fogásait soroló betét. Lépten nyomon találkozunk a tradicionális cseh konyha felirattal vendéglőiken. Bécsben nem lehetett beférni adventi időszakban a nálunk annyira lenézett bécsiszeletet áruló kisvendéglőikbe,
vagy a bécsi tányérhusáról híres Plachuttába. Őrzik a taradiciót érdekes módon. Voltunk ősszel egy határ melletti osztrák falu kisvendéglőjében, ahol keddenként magyar napokat rendeznek, magyar zenészekkel természetesen hagyományos magyar konyhával és osztrák vendégekkel. Hetekkel előbb kell helyet foglalni, míg itthon mindent eláraszt a Bocuse d'or és a mesterséges kreációk tömege. Kénytelenek maguknak megcsinálni, amit mi magyarok nem akarunk. Ők majd vállalják a Magyar konyhát! Itt az ideje észrevenni,hogy dicséretes a nemzetközi versenyeken elért jó eredmény, de megkellene végre tanulni főzni az íz őrző hölgyektől, mert a csárda, a kisvendéglő, a magyar muzsika és a természetesen a valódi magyar konyha adja az arculatot és vonzerőt. Részt vettem zsűritagként egy régiós gasztronómiai versenyen. A zsűriben konyhafőnöktől a vendéglősön át a főiskolai tanárig képviselve volt a szakma minden ága. Kihoztak egy ételt. A kóstolás után egységesen kijelentették a tagok, hogy ez az étel házi konyhából származik. Tanulságos!
Nem kell a külföldi ízlésnek megfelelően átalakítani ételeinket,mert éppen azt veszítjük el ami a lényeg. Az egyediséget. Ők a mi ízvilágunkért jönnek és nem kíváncsiak arra milyen jól utánozzuk az ő ízlésüket. Több évtizedes szakmai gyakorlatom szerint - amely a szállodától, vendéglőig, bárig, nemzetközi rendezvények lebonyolításáig, saját vendéglő üzemeltetéséig, külföldi tapasztalatokig terjed - amint megismerik konyhánkat italainkat megszeretik és rendelik is azt! Turizmusunk visszaesését éppen az arculatunk hiánya és a fent említett szándékos hozzánemértő félrevezetés és felelősségre soha nem vont irányítás okozta. Most már jobb és baloldali vendéglős és munkaerő is komolyan issza 22 év keserü levét!
Ma már mi magyarok nemcsak azért nem járunk vendéglőbe,mert nincs pénzünk hanem azért is,mert újításokat kapunk saját pénzünkért a jó és bevált óriás választékot adó nemzeti konyhánk helyett. A külföldnek nem a konyháját kell átvennünk hanem a nemzeti tradicióihoz való ragaszkodásának példáját, de azonnal!
Károvits Tamás
Január 12-én újból a forralt bor édes, fűszeres illata lengi be majd a monori Strázsahegy kinyíló pinceajtajai körüli teret, ahol 2013 januárjában már harmadjára kerül megrendezésre a Kalandozások jégvirágtól borvirágig fesztivál.
Számos ismert budapesti és helyi ételkészítő mester csatlakozik a helyi forralt bort főző-kínáló borosgazdákhoz, hogy bemutassák a nagyérdemű közönségnek ízelítő falatok kíséretében forralt bor különlegességeiket.
A pincefalu új rendezvényhelyszíne, a KultPince a forralt bor és finom falatok mellett különleges programokkal, zenével, filmvetítéssel, kézműves termékekkel várja a Monori Pincefaluba látogatókat.
A belépőkről részletesen a szervező Monori Borút Egyesület ad tájékoztatást: www.facebook.com/monoriborut.